202202.21
Off
0

Prin aderarea la Federatia Europeana a Analistilor (En: European Federation of Financial Analysts) si la Asociatia Internationala a Analistilor de Investitii (En: Association of Certified International Investment Analysts), AAFBR sustine educatia financiara in Romania la un standard ridicat prin coordonarea a 3 certificari internationale pe plan intern.

Membrii Asociatiilor mentionate anterior beneficiaza de flexibilitatea de a adapta preturile certificarilor internationale la conditiile specifice fiecarei tari pentru a sprijini alinierea notiunilor financiare la un anumit standard international. Astfel, profesionistii care activeaza in domeniul financiar in Romania pot sa acceseze programe aprofundate de instruire la nivel international la preturi mai mici in Romania in comparatie cu alte tari.

Toate cele 3 certificari disponibile prin intermediul Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) ofera studiu de tip e-learning, fiind puse la dispozitia participantilor materiale cuprinzatoare, video-uri explicative ale unor notiuni esentiale si exercitii/studii de caz care pot fi accesate oricand, in functie de programul personal. Pe langa varianta de studiu individual, exista varianta blended (studiu individual + cursuri), pentru a facilita parcurgerea si intelegerea materialelor necesare obținerii certificărilor, prin parteneriatele dezvoltate cu Institutul Bancar Roman si cu Envisia Boars of Elite.

Incepand cu 22.02.2022, va intra in vigoare o noua grila de preturi ale certificarilor internationale accesate prin intermediul Asociatiei Analistilor Financiar Bancari din Romania (AAFBR) in regim de studiu e-learning dupa cum urmeaza:

1.150 euro pentru certificarea Certified ESG Analyst (CESGA) cuprinzand acces la platforma de studiu si drept de examinare pentru examenul international necesar obtinerii acestui titlu

Acest program este dedicat expertilor in domeniul financiar care doresc sa acumuleze cunostinte de mediu, social si guvernanta corporativa (En: Environment, Social and Governance) avand in vedere cerintele legislative la nivel global in privinta acestor aspecte si tendinta de analiza a indicatorilor non-financiari. Programul CESGA a fost lansat in anul 2014 si a ajuns in prezent la peste 2.500 de detinatori ai acestei certificari la nivel international. Certificarea CESGA necesita 100-120 de ore de studiu si poate fi dobandita in urma sustinerii unui singur examen care se sustine de 4 ori pe an, in lunile martie, iunie, septembrie si decembrie.

Mai multe detalii despre programul CESGA in Romania pot fi gasite pe site-ul AAFBR si la nivel international pe site-ul EFFAS:

https://www.aafb.ro/certificari-si-cursuri/cesga/
https://effas.com/professional-certificates/effas-certified-esg-analyst/
https://effas-academy.com/product/cesga-online-course-certification/

1.370 euro pentru certificarea Certified European Financial Analyst (CEFA) cuprinzand acces la platforma de studiu si drept de examinare pentru 3 examene internationale si 1 examen national

Programul CEFA a fost lansat in 1991 si a devenit un program reputational in special in Europa. Aceasta diploma este recunoscută de catre Autoritatea Financiară (En: Financial Conduct Authority – FCA) din Marea Britanie si de catre alte institutii europene, cum ar fi CNMV Spania, CMVM Portugalia, MFSA Malta, HCMC Grecia si, nu in ultimul rand, de catre A.S.F./B.N.R. Romania (cf regulament nr 14/7/2018 privind prestarea de servicii si activitati de investitii in numele societatilor de servicii de investitii financiare si al institutiilor de credit).

Pentru obtinerea certificarii CEFA este necesara promovarea a 3 examene internationale, care pot fi sustinute de 2 ori pe an, in lunile aprilie si noiembrie. In prezent sunt peste 16.000 de detinatori ai acestei certificari la nivel international.

Mai multe detalii despre programul CEFA in Romania pot fi gasite pe site-urile AAFBR si IBR si la nivel international pe site-ul EFFAS:

https://www.aafb.ro/certificari-si-cursuri/cefa/
https://www.ibr-rbi.ro/4733/certified-european-financial-analyst-cefa-diploma-program/
https://effas.com/professional-certificates/certified-european-financial-analyst/

1.750 euro pentru modulul final al certificarii Certified International Investment Analyst (CIIA) cuprinzand acces la platforma de studiu si drept de examinare pentru 2 examene internationale si 1 examen national

Certificarea CIIA a fost lansata in anul 2000 si implica un program de pregatire la nivel avansat in domeniul financiar, fiind apreciata in 34 de tari la nivel international. Certificarea poate fi echivalata in cazul unor programe financiare de catre Autoritatile din Marea Britanie, Franta, Spania, Italia, Portugalia, Grecia si Polonia. In afara Europei, diploma CIIA este recunoscuta de catre reglementatori in China, Hong Kong, Rusia, Vietnam, Argentina si Brazilia. De asemenea, detinatorii certificarii CIIA sunt scutiti de primul examen PRM (Professional Risk Manager) in baza unui parteneriat cu PRMIA (Professional Risk Managers’ International Association) din SUA.

Programul CIIA are doua module internationale: foundation (unde sunt necesare 3 examene internaționale) și final (unde sunt necesare 2 examene internaționale). Examenele se pot susține separat sau cumulat de doua ori pe an, in lunile martie si septembrie. Cei care se află la început de carieră vor parcurge în mod obligatoriu ambele module, în timp ce profesioniștii care dețin alte certificari in domeniu sau au minim 5 ani de experienta in domeniul financiar pot fi scutiti de prima etapa si se pot înscrie direct la modulul final, cu suportul consiliul director al AAFBR. Materialele de examinare sunt furnizate de catre un centru de pregatire din Elvetia. In prezent sunt peste 10.000 de detinatori ai acestei certificari la nivel international.

Mai multe detalii despre programul CIIA in Romania pot fi gasite pe site-ul AAFBR si la nivel international pe site-ul ACIIA:

https://www.aafb.ro/certificari-si-cursuri/ciia/
https://www.aciia.org/

Nota: Pe lângă examenele internaționale aferente certificarilor CEFA si CIIA, mai este necesar pentru ambele certificări un examen național ce cuprinde noțiuni specifice cadrului economic-fiscal din România, obiectivul acestor doua programe fiind de a acoperi atât un standard ridicat de pregătire în domeniul financiar la nivel internațional, cât și cunoașterea conditiilor specifice la nivel local. Costul examenului national este inclus in pretul celor doua certificari prezentat mai sus. Curricula examenelor internationale acopera toate segmentele importante in domeniul financiar precum economie, analiza financiara, actiuni, obligatiuni, management de portofoliu si derivate pentru pregatirea exhaustiva a profesionistilor in domeniu.

Inscrierile la toate cele certificari se pot realiza prin intermediul AAFBR (la adresa office@aafbr.ro), sau prin intermediul partenerilor Asociatiei.

Ne bucuram sa putem oferi diversitate in materie de pregatire financiara la standarde internationale, in functie de obiectivele si programul fiecarui specialist.