Ce este CEFA?

Certificatul European pentru Analist Financiar a fost introdus in 1992 ca un mijloc de a oferi un standard inalt si echilibrat de training pentru profesionistii in investitii din Europa. Prin dezvoltarea Modelului de Guvernanta EFFAS, CEFA a fost recunoscut in 2009 ca o diploma EFFAS. CEFA reprezinta in acelasi timp si o traiectorie directa de a obtine calificarea CIIA. Calitatea si continutul programului CEFA este controlata de un Review Panel al Comisiei EFFAS pentru Training si Calificari. Principala componenta a calificarii CEFA reprezinta de fapt Foundation level pentru CIIA la care se adauga examenul national care trateaza aspecte specifice la nivel national cum ar fi reglementari, structura pietelor financiare, regimul fiscal etc.

Costuri si detalii utile

CEFA Foundation Level (3 examene EFFAS) + Examen National (parteneriat cu IBR)

  • Program extensiv: 2400 EUR/cursant cuprinzand studiu individual, acces platform de training on-line, predare la clasa si recapitulare, sustinere examene.
  • Acte necesare: CV + diploma de studii                Mai multe detalii despre cursuri si inscriere gasiti aici.

CEFA Foundation Level (3 examene EFFAS) + Examen National (sustinut prin AAFBR)

  • Program de studiu individual: 1270 EUR/cursant cuprinzand: acces la platforma de training on-line si sustinerea examenelor, daca se sustin toate cele 3 examene internationale intr-o singura sesiune. Daca examenele internationale se sustin in sesiuni separate, exista un cost suplimentar de 70 EUR.

Nota: Repetarea unui examen nepromovat sau pentru care, desi s-a confirmat inscrierea, nu s-a realizat prezentarea la examen, este taxata cu 170 EUR.  Aceasta taxa se aplica ambelor categorii de certificari: prin parteneriat IBR sau direct prin AAFBR.


Titlul CEFA este acordat pe baza promovarii celor 4 examene si a calitatii de membru al Asociatiei Analististilor Financiari-Bancari din Romania.

Examenele sunt programate anual in Aprilie si Noiembrie.