1 Ianuarie 2023 vine cu noi reglementări la nivel european pentru piața de asigurări, având în vedere intrarea in vigoare a standardului IFRS 17. Asociația Analistilor Financiar-Bancari din Romania, în parteneriat cu Institutul de Studii Financiare pun la dispozitia profesioniștilor din piața de asigurări pe 26 octombrie 2022 între orele 14.00 şi 18.00 (ora Romaniei) un seminar introductiv de 4 ore de pregătire cu privire la IFRS 17 organizat de către comunitatea de analiști financiari din Elveția, având în vedere complexitatea modificărilor aduse.

Introducere IFRS 17 și exemple încontabilitate

În prima parte programul oferă o imagine de ansamblu asupra standardului, principalul motiv al emiterii noului principiu contabil și implicațiile acestuia pentru afaceri. Programul se concentrează pe conceptele cheie, clasificarea contractelor de asigurare în BBA (Model general și VFA), PAA și Marja de servicii contractuale (CSM). Noul standard IFRS 17 va fi comparat cu vechiul standard IFRS 4, fiindoferite câteva exemple practice legate de contabilitate din (re)asigurare, inclusiv noile informații raportate în situațiile financiare.

Planificare și control: studiu de caz

În a doua parte a programului  va fi abordat impactul asupra modelelor de asigurare, în ceea ce privește planificarea și controlul, precum şi motivul pentru care se așteaptă o volatilitate crescută a profitabilității. Seminarul propune un studiu de caz pentru a exemplifica posibilele aspecte metodologice și operaționale necesare a fi implementate, prin crearea unui model de simulare care să susțină planificarea și controlul și să analizeze modificările de profitabilitate, fiind analizate câteva din opțiunile de gestionare a volatilității. Programul include un  „Scenariu COVID 19 2020 – studiu de caz IFRS 17” pentru a exemplifica impactul asupra profitabilității asiguratorilor în cazul unui scenariu de stres si arată cum să fie realizată o analiză în profunzime a factorilor de impact asupra profitabilității pentru a ilustra efectele financiare generate de fiecare componentă a afacerii.

Modificări în KPI-urile din asigurări

În a treia parte a cursului sunt prezentate principalele aspecte cheie dezbătute la nivel european pentru a evidenţia estimările de impact asupra KPI-urilor din asigurări din perspectiva unui analist financiar. Sunt analizate KPI-urile asigurărilor generale și de viață precum şi relevanța lor  în contextul IFRS17, printre care rata combinată. Este adresată şi problema comparabilității valorii indicatorilor cu seriile istorice. Vor fi prezentați  indicatorii de profitabilitate și noii KPI pentru a analiza modificările în  profitabilitatea viitoare estimată sau în marja de servicii contractual

Grupul ţintă

Programul se adresează în special persoanelor care activează ca: analiști financiari, manageri, managerilor de planificare şi control, CFO, contabili şi responsabili control, manageri de risc, actuari, subscriitori, manageri de investiții, consultanți financiari.

Traineri

Andrea Schenone are o experiență de peste 20 de ani în domeniul financiar  asigurări. Licenţiat în economie la Universitatea din Genova și-a început o carieră de management și consultanță în sectorul financiar, în cadrul unor mari și prestigioși jucători internaționali din sectorul asigurărilor și bancar, timp de șase ani în Italia (Genova și Milano) și peste cincisprezece ani în Zurich. În 2015 a obținut un Master în Administrarea Afacerilor de la Universitatea din Wales. Cetăţean elveţian şi italian, el este în prezent membru al Asociaţiei Naţionale a Analiştilor Elveţieni (SFAA) şi al Comitetului Ştiinţific al Institutului Milton Friedman. El reprezintă Asociaţia Naţională a Analiştilor Elveţieni (SFAA) în cadrul EFFAS Federaţia Europeană a Analiştilor Financiari – Frankfurt.

Luca D’Onofrio are o experiență de peste 30 de ani în domeniul financiar asigurări. În prezent, deține următoarele roluri: membru al comisiei IAWG (Insurance Accounting Working Group) la EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group – Bruxelles); membru EFRAG User Panel; EFFAS (Federația Europeană a Societăților de Analiști Financiari – Frankfurt) membru al Comisiei de Raportare Financiară; Membru al Comisiei de Asigurări OIC – Roma. Speaker la MIRM Trieste Master în Managementul Riscului de Asigurări pe teme IFRS 17. El a fost implicat în procesul de consultare publică cu privire la subiectul IFRS 17 pentru asociațiile europene și locale de analiști financiari către autoritățile de reglementare. A lucrat în proiecte pentru mai mult de 10 grupuri europene de asigurări.

Detalii curs

Programul este organizat în format online şi este susţinut în limba engleză. Programul este organizat în data de 26 octombrie 2022, între orele 14.00 şi 18.00 (ora Romaniei).

Investiţie

Investiția pentru acest program  include: materiale curs, certificat de participare şi este in Romania în valoare de 1.150 lei/ participant. La tariful de mai sus se acordă 5% pentru înscrierea a mai mult de două persoane din cadrul aceleiași organizații.

Mai multe detalii despre acest program in limba engleza pe site-ul SFAA aici: https://www.sfaa.ch/wp-content/uploads/Campus_2022_10_26_IFRS-17_Insurance.pdf

Inscriere

Pentru înscrieri contactati-ne la adresa office@aafb.ro sau prin intermediul ISF, la acest link: https://www.isf.ro/ro/ifrs17-revolutia-analizei-financiare-asigurari