Analiza privind sustenabilitatea afacerii a devenit necesara in deciziile de investitii si finantare. Companiile si consultantii care participa pe pietele financiare vor trebui sa raporteze catre investitori si finantatori aspecte non-financiare privind integrarea sustenabilitatii si analiza riscurilor de sustenabilitate.

Investitiile sustenabile vor respecta principii de mediu, social si guvernanta corporativa. Cu alte cuvinte, vor fi investiții care generează atat rentabilități financiare competitive pe termen lung cat și un impact pozitiv asupra mediului si societatii in ansamblu.

VEZI PREZENTAREA CESGA

Despre program:

Certified ESG Analyst (CESGA) este o certificare lansata in anul 2014 de catre European Federation of Financial Analysts Societies (EFFAS) pentru integrarea factorilor de mediu, social si guvernanta (ESG) in analiza si evaluare.

Recunoastere internationala:

CESGA este cunoscuta in tarile dezvoltate din Europa și câștigă rapid interes in tarile din Asia și America.

Programul CESGA este de interes pentru administratori de fonduri, companii și bănci la nivel international. Printre companiile care au demarat pregatirea angajatilor pe criterii ESG prin intermediul programului CESGA se numara Andbank, Bankia, BBVA Asset Management, BNP Paribas Asset Management, Caixa Asset Management, CDC Valeurs Moyennes, Deutsche Bank, DWS Investment, La Banque Postale Asset Management , Mutua dels Enginyers, Mapfre Inversión, Metzler Asset Management, Sura Afore, Tressis Gestión, Santander Asset Management, Die EB-Sustainable Investment Management GmbH (DB-SIM), Zürcher Kantonalbank

Candidati potentiali:

Programul se adresează în special analiștilor financiari și managerilor de portofoliu care doresc să integreze datele ESG în analizele de investiții. Alti profesionisti precum consultanti, auditori si cei care se ocupa de relatia cu investitorii vor gasi in acest curs cunostinte utile in desfasurarea activitatii lor.

Structura program:

Programul CESGA cuprinde 10 module si este structurat in doua parti. Prima parte este destinata cursantilor cu experienta limitata sau fara experienta in analiza aspectelor ESG, iar a doua parte este dedicata utilizatorilor la nivel avansat. Pentru a obtine diploma CESGA este necesara parcurgerea ambelor parti.

Partea 1:

  • Introducere in ESG, tendinte si strategii recente
  • Argumente si limitari in integrare a aspectelor ESG, cadru de reglementare, factori cheie
  • Implicatiile ESG pe diferite clase de active
  • Raportarea corporativa ESG
  • Integrarea ESG in procesul investional si de evaluare

Partea 2:

  • Analiza de date: indentificarea surselor si informatiilor relevante
  • Cuantificarea diferitelor componente ale factorilor de mediu, sociali si de guvernanta, analiza caracteristicilor specifice sectorului si coerenta cu modelul de afaceri
  • Integrarea ESG in procesul de evaluare investitionala, identificarea factorilor cheie care impacteaza cash-flow-ul, coeficientul beta, costurile externe; integrarea in modele de evaluare precum discounted cash-flow si analiza de multipli
  • Analiza aprofundata a procesului de decizie investionala, cu accent asupra alocarii activelor, selectarea investitiilor, constructia portofoliului si decizia finala
  • Studiu de caz: aplicarea cunostintelor dobandite in mod practic

Examene:

Examenul pentru certificarea CESGA poate fi sustinut anual in Romania, in lunile martie, iunie, septembrie sau decembrie prin intermediul unei platforme online. Acesta cuprinde grile si un studiu de caz.

Pentru promovarea examenului este necesar un punctaj de minim 50%. Rezultatul la examen la nivel international este oferit sub forma de “admis” sau “respins”.

Inscrierea se poate realiza oricand!

Preturi:

Pretul programului de studiu integral CESGA in format “self-learning” prin intermediul AAFBR include un discount semnificativ fata de pretul standard la nivel european, acesta fiind de 1.150 EUR/cursant, si acopera accesul la platforma de training on-line si sustinerea unui singur examen.

Examenul se sustine doar online si implica o taxa suplimentara de 40 euro/candidat.

Repetarea unui examen nepromovat sau pentru care, desi s-a confirmat inscrierea, nu s-a realizat prezentarea la examen, este taxata cu 150 EUR.

Accesul la platforma se acorda pe o perioada de circa 6 luni la inscrierea in program. Ulterior, extinderea accesului la platforma de studiu este taxata cu 300 EUR.

Lista detinatori certificare CESGA la nivel international: https://effas.net/cesga-holders.html

Brosura CESGA: https://effas.net/images/pdf/CESGA_programme_overview.pdf

Testimoniale CESGA: https://effas-academy.com/

Informatii despre program la EFFAS:

https://effas.net/education-and-qualification/certified-effas-environmental-social-and-governance-analyst-ceesga.html

https://effas-academy.com/product/cesga-online-course-certification/