Certified International Investment Analyst (CIIA)

Certificarea Certified International Investment Analyst (CIIA) a fost lansata in anul 2000 si implica un program de pregatire la nivel avansat in domeniul financiar, fiind apreciata in 34 de tari la nivel international. Certificarea poate fi echivalata in cazul unor programe financiare de catre Autoritatile din Marea Britanie, Franta, Spania, Italia, Portugalia, Grecia si Polonia. In afara Europei, diploma CIIA este recunoscuta in special de catre reglementatori din Asia si America de Sud. De asemenea, detinatorii certificarii CIIA sunt scutiti de primul examen (din 3 examene) aferent certificarii PRM (Professional Risk Manager) in baza unui parteneriat cu PRMIA (Professional Risk Managers’ International Association) din SUA.

In prezent sunt peste 10.000 de detinatori ai acestei certificari la nivel international.

Programul CIIA are doua module internationale: foundation (unde sunt necesare 3 examene internaționale) și final (unde sunt necesare 2 examene internaționale). Pe lângă examenele internaționale, mai este necesar un examen național (sustinut prin intermediul AAFBR) ce cuprinde noțiuni specifice cadrului economic-fiscal din România, obiectivul programului fiind de a acoperi atât un standard ridicat de pregătire în domeniul financiar la nivel internațional, cât și cunoașterea conditiilor specifice la nivel local.

Cei care se află la început de carieră vor parcurge în mod obligatoriu ambele module, în timp ce profesioniștii care dețin alte certificari sau care au minim 5 ani de experienta in domeniul financiar pot fi scutiti de modulul “foundation” si se pot înscrie direct la modulul final, prin decizie a Consiliul Director al AAFBR (se poate solicita si sustinerea unui interviu).

Preturi:

Inscrierea prin intermediul AAFBR la certificarea CIIA ofera access la platforma online de studiu, fiind puse la dispozitia participantilor materiale cuprinzatoare, video-uri explicative ale unor notiuni esentiale si exercitii/studii de caz care pot fi accesate oricand, in functie de programul personal. Costul accesului la platforma este de 800 EUR. Accesul este pe o perioada de maximum 5 ani.

Cost CIIA Foundation (3 examene internationale ACIIA): 350 EURO x 3 examene = 1.050 EUR

Cost CIIA Final Level (2 examene internationale ACIIA) + Examen National: 350 EURO x 2 examene internationale + 250 EUR Examenul National = 950 EURO

Nota: cei care se pot inscrie direct in etapa finala vor avea un cost total de 800 EUR (platforma de studiu) + 950 EUR (3 examene) = 1.750 EURO.

Plata se poate face esalonat, in functie de inscrierea la examene. Plata fiecarui examen se face cu minim 3 luni inaintea sustinerii lui. Dupa promovarea primului examen se poate face inscrierea si plata urmatorului examen.

Nota: Repetarea unui examen nepromovat sau pentru care, desi s-a confirmat inscrierea, nu s-a realizat prezentarea la examen, este taxata cu 250 EUR. Aceasta taxa se aplica ambelor categorii de certificari: prin parteneriat cu Envisia sau direct prin AAFBR.

Acte necesare: CV + diploma de studii + documente/adeverinte din care sa reiasa experienta profesionala de minim 5 ani (copie dupa carte de munca si /sau adeverinta de la angajator) pentru inscrierea la modulul final.

Structura examenelor:

Exam Format: multiple choice, calculation, discursive and short essay questions.

Exam 1:

 • Duration: 3h10min
 • Topics: Equity valuation and analysis; Financial accounting and statement analysis; Corporate Finance

Exam 2:

 • Duration: 2h40min
 • Topics: Fixed income valuation and analysis Economics

 Exam 3:

 • Duration: 3h10min
 • Topics: Derivative valuation and analysis; Portfolio management

Exam Format: full and mini case study questions and in-depth essay.

Exam 1:

 • Duration: 3h
 • Topics: Corporate finance; Economics; Financial accounting and statement analysis; Equity valuation and analysis

Exam 2:

 • Duration: 3h
 • Topics: Fixed income valuation and analysis; Derivative valuation and analysis; Portfolio management

Set by AAFBR and examines knowledge of specific markets. Covered are the legal, regulation, taxation, local market practices and the cultural environment of the financial market of study.

Exam 1:

 • Duration: 3h
 • Topics: Regulation; Ethics; Romanian fiscal system; Market structures and instruments

Titlul CIIA este acordat pe baza promovarii celor 3 examene aferente modului final si a calitatii de membru al Asociatiei Analististilor Financiari-Bancari din Romania.

Mai multe detalii despre programul CIIA la nivel international pe site-ul ACIIA:
https://www.aciia.org/

Daca sunteti interesati, ne puteti contacta pe adresa de email: office@aafb.ro.