Ce este CIIA?

Certificatul International pentru Analist de Investitii (CIIA) este o calificare profesionala recunoscuta international pentru persoanele care lucreaza in domeniul financiar si de investitii. CIIA este in momentul de fata recunoscuta si sustinuta de federatiile internationale EFFAS si ASIF si de asociatiile nationale/regionale pentru profesionistii din finante si investitii. Infiintata in 2000, ACIIA este o organizatie internationala de tip umbrela pentru asociatiile nationale si regionale de profesionisti, reprezentand peste 60.000 de analisti, consultanti de investitii, asset manageri etc.

Incepand cu 2015 se modifica costul examenelor internationale CIIA datorita introducerii TVA-ului precum si a unei taxe internationale de corectare a lucrarii. Venind in sprijinul cursantilor nostri, costul examenului national sustinut prin AAFBR ramane neschimbat si in anul 2015!

CIIA Final Level (2 examene internationale ACIIA)+ Examen National (sustinut prin AAFBR)
Cost: (295 EURO+TVA) x 2 examene + 245 EUR Examenul National
Acte necesare: CV + diploma de studii + documente/adeverinte din care sa reiasa experienta profesionala de minim 3 ani (copie dupa carte de munca si /sau adeverinta de la angajator).

Plata fiecarui examen se face cu minim 2 luni inaintea sustinerii lui. Dupa promovarea primului examen se poate face inscrierea si plata urmatorului examen.

Repetarea unui examen international nepromovat: 295 EUR+TVA

Repetarea examenului national nepromovat: 245 EUR.

Examenele sunt programate in Martie si Septembrie.

Materialele de studiu se gasesc pe platforma de studiu on-line SPOT. Costul accesului la platforma SPOT este de 450 EUR. Accesul este pe o perioada de maximum 5 ani.

Titlul CIIA este acordat pe baza promovarii celor 3 examene si a calitatii de membru al Asociatiei Analististilor Financiari-Bancari din Romania.


Pentru sustinerea Examenului National AAFBR va pune la dispozitie un materialele de studiu, ale caror costuri vor fi comunicate ulterior

Traiectoria normala de a obtine certificatul CIIA este parcurgerea examenelor Foundation +Final +National, dar exista si posibilitatea incadrarii directe la examenele finale pe baza deciziei Comitetului Director al AAFBR pe bazadocumentelor puse la dispozitie: CV, diploma studii si dovada experientei profesionale de minim 3 ani. Comitetul Director al AAFBR poate solicita candidatilor si sustinerea unui interviu.

Structura examenelor

Exam Format: multiple choice, calculation, discursive and short essay questions.

Exam 1:

 • Duration: 3h10min
 • Topics: Equity valuation and analysis; Financial accounting and statement analysis; Corporate Finance

Exam 2:

 • Duration: 2h40min
 • Topics: Fixed income valuation and analysis Economics

 Exam 3:

 • Duration: 3h10min
 • Topics: Derivative valuation and analysis; Portfolio management

Exam Format: full and mini case study questions and in-depth essay.

Exam 1:

 • Duration: 3h
 • Topics: Corporate finance; Economics; Financial accounting and statement analysis; Equity valuation and analysis

Exam 2:

 • Duration: 3h
 • Topics: Fixed income valuation and analysis; Derivative valuation and analysis; Portfolio management

Set by AAFBR and examines knowledge of specific markets. Covered are the legal, regulation, taxation, local market practices and the cultural environment of the financial market of study.

Exam 1:

 • Duration: 3h
 • Topics: Regulation; Ethics; Romanian fiscal system; Market structures and instruments

Daca sunteti interesati, ne puteti contacta pe adresa de email: certificari@aafb.ro