201405.02
Off
0

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 3,5% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 6 mai 2014.

  • Estimarile analistilor care au participat la sondaj indica o dobanda de 3,5% atat pentru orizontul decembrie 2014 cat si pentru decembrie 2015.
  • Estimarile pentru decembrie 2015 variaza intre un minim de 3% si un maxim de 4%.
  • Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la 12% in luna mai. Ulterior, Banca Nationala a Romaniei ar putea decide reducerea lor la 10% pana la finalul anului 2014 si la 8% pana la finalul anului 2015.
  • Estimarile pentru decembrie 2015 variaza intre un minim de 6% si un maxim de 12%.
  • Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la 18% in luna mai. Ulterior, Banca Nationala a Romaniei ar putea decide reducerea acestora la 16% pana la finalul anului 2014 si la 14% pana la finalul anului 2015. Estimarile pentru decembrie 2015 variaza intre un minim de 12% si un maxim de 18%.

Opinii ale membrilor AAFBR:

Nota: Acestea reprezinta opiniile personale ale unor membri ai AAFBR care au participat la sondajul de opinie pe luna in curs si nu reprezinta punctul de vedere oficial al institutiilor la care persoanele respective lucreaza sau cu care persoanele respective sunt asociate. Opiniile exprimate in acest paragraf pot diferi de rezultatele generale ale sondajului care au fost prezentate mai sus si care se bazeaza pe prelucrarea statistica a unui numar mare de raspunsuri primite de la participanti. Nu toti participantii la sondaj au oferit si o opinie detaliata referitoare la indicatorii economici acoperiti de sondaj. Acest sondaj este conceput ca o sursa suplimentara de informatii pentru toti cei interesati. La baza lui stau cele mai bune resurse disponibile membrilor AAFBR in momentul publicarii. Informatiile si sursele datelor folosite sunt considerate a fi demne de incredere. Cu toate acestea, AAFBR si afiliatii sai nu isi asuma responsabilitatea pentru acuratetea sau gradul de cuprindere al informatiilor. Sondajul de opinie in randul membrilor AAFBR si comunicatul de presa aferent constituie o analiza economica si nu reprezinta consultanta pentru investitii sau o recomandare in acest sens.

Dorina Cobiscan, Membru AAFBR, Analist Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix, BCR:

Banca Nationala a Romaniei va mentine, cel mai probabil, atat dobanda de politica monetara (3,5%), cat si rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta (12% si respectiv 18%) in cadrul sedintei de politica monetara care va avea loc saptamana viitoare.

Intensificarea tensiunilor in Ucraina si cresterea ratei inflatiei in a doua partea a acestui an, ca urmare a introducerii accizei la combustibil incepand cu luna aprilie si a unui an agricol posibil mai slab constituie principalii factori care ar putea sta la baza deciziei BNR. Mai mult, estimam ca banca centrala ar putea sa pastreze dobanda cheie nemodificata pana la sfarsitul acestui an, dar nu excludem posibilitatea de a vedea o reducere a rezervelor minime obligatorii, in special pentru pasivele in lei.


AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.

Consiliul Director al AAFBR

2 mai 2014

Click aici pentru varianta PDF