201311.20
Off
0

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Romania ar putea adopta moneda euro cel mai devreme in anul 2018. Cei mai multi participanti la sondaj considera ca anul intrarii Romaniei in Zona Euro va fi 2021. Diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Romania si tarile Zonei Euro reprezinta o provocare majora in anii urmatori, in opinia multor analisti participanti la sondaj. Cresterea economica ar putea incetini la 2% in anul 2014, de la o valoare estimata de 2,4% in acest an. Previziunile pentru cresterea economica din anul 2014 variaza intre un minim de 1,5% si un maxim de 3%.

Rata inflatiei ar putea urca la 3,1% in luna decembrie 2014, de la un nivel prognozat de 2% in luna decembrie 2013.

Estimarea privind cursul de schimb al leului fata de euro este de 4,45 in luna decembrie 2013 si 4,50 in luna decembrie 2014. Prognozele analistilor pentru luna decembrie 2014 variaza intre 4,10 si 4,70.


Opinii ale membrilor AAFBR

Nota: Acestea reprezinta opiniile personale ale unor membri ai AAFBR care au participat la sondajul de opinie pe luna in curs si nu reprezinta punctul de vedere oficial al institutiilor la care persoanele respective lucreaza sau cu care persoanele respective sunt asociate. Opiniile exprimate in acest paragraf pot diferi de rezultatele generale ale sondajului care au fost prezentate mai sus si care se bazeaza pe prelucrarea statistica a unui numar mare de raspunsuri primite de la participanti. Nu toti participantii la sondaj au oferit si o opinie detaliata referitoare la indicatorii economici acoperiti de sondaj. Acest sondaj este conceput ca o sursa suplimentara de informatii pentru toti cei interesati. La baza lui stau cele mai bune resurse disponibile membrilor AAFBR in momentul publicarii. Informatiile si sursele datelor folosite sunt considerate a fi demne de incredere. Cu toate acestea, AAFBR si afiliatii sai nu isi asuma responsabilitatea pentru acuratetea sau gradul de cuprindere al informatiilor. Sondajul de opinie in randul membrilor AAFBR si comunicatul de presa aferent constituie o analiza economica si nu reprezinta consultanta pentru investitii sau o recomandare in acest sens.

Rozalia Pal, Vicepresedinte AAFBR, Economist Sef Garanti Bank: Incadrarea in criteriile convergentei nominale, indiferent de data de adoptare a monedei euro, este importanta deoarece reflecta mentinerea macrostabilitatii, o conditie prioritara pentru dezvoltarea economiei. Totusi, pentru convergenta reala este nevoie de mai mult. Trebuie asigurata imbunatatirea continua a eficientei si a productivitatii, prin atragerea si orientarea investitiilor spre domeniile cheie, cum ar fi educatia, infrastructura, orientarea catre sectoarele cu o valoare adaugata ridicata si catre cercetare–dezvoltare. Doar asa putem diminua decalajul de dezvoltare economica si de nivel de trai intre Romania si tarile membre ale zonei euro. Scopul Romaniei ar trebui sa fie convergenta reala, in timp ce convergenta nominala, prin asigurarea macrostabilitatii, poate fi considerata un cadru favorabil pentru realizarea celei reale.

Dumitru Dulgheru, membru AAFBR, Coordonator Echipa Cercetare Macro si Titluri cu Venit Fix BCR: Convergenta reala va prima in ceea ce priveste aderarea la Uniunea Monetara. O tara ca Romania, care are un PIB pe capita la paritatea puterii de cumparare la circa 45% din Zona Euro si o discrepanta negativa majora intre PIB/capita intre Bucuresti si judete/regiuni, nu va putea fi acceptata, chiar daca va indeplini unele criterii nominale. Urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020 va reprezenta un test pentru Romania in ceea ce priveste atragerea fondurilor europene care ar trebui sa se materializeze in capacitatea tarii de a genera cresteri economice sustenabile prin acumulare de capital si cresteri de productivitate (risc scazut de noi dezechilibre macroeconomice). O adoptare timpurie a euro (in actualul stadiu de dezvoltare a economiei romanesti) ar putea insemna poate un reviriment economic de scurta durata sustinut de dobanzile mici, insa pe termen mai lung unele dezechilibre (de cont curent, bugetare) s-ar putea amplifica, iar ajustarile ulterioare vor fi dificil de realizat (taieri salariale, austeritate fiscala).

Cristiana Barabula, membru AAFBR, Consilier Corporate & Investment Banking BRD: Economia Romaniei urmeaza un trend ascendent, limitat insa de recesiunea persistenta din Zona Euro. Estimez accelerarea graduala a ritmului de crestere incepand cu 2014, sub rezerva unui program macroeconomic asumat la nivel national. 2018 ar putea fi un orizont realist pentru adoptarea monedei euro, oferind Romaniei ragazul necesar pentru indeplinirea criteriilor de convergenta de la Maastricht.

Adrian Mitroi, Vicepresedinte AAFBR, analist economic, lector ASE: Romania are spatiu de relaxare monetara si fiscala, o relatie functionala cu piata si finantatorii institutionali si cu un somaj rezonabil. Acesti factori sunt pozitivi pentru cresterea economica si probabil vor ameliora deficitul cronic de ISD. Combinatia actuala de macrostabilitate, dezinflatie, deficit finantabil, curs stabil, dobanzi in scadere isi va arata beneficiile bugetare. Dieta fiscala va fi echilibrata de politica monetara acomodativa si de curs stabil pe dobanzi in scadere. Efectul ce pare usor restrictiv monetar dar favorabil prudential – un curs statornic (cursul de buget, la 4,45 – nivel stabil fata de o moneda euro care a continuat sa se aprecieze) va putea fi compensat, prin reglaj fin, din pasii finali ai ciclului de relaxare si prin scaderea rezervelor. Investitiile publice nu mai au efectul de multiplicare scontat. Acestea inseamna cheltuieli majoritare pentru achizitii din import si doar o parte mica spre cele din interior – in special cu forta de munca. Efectul de multiplicare este limitat la ponderea fortei de munca (probabil mai putin de un sfert, chiar si pentru lucrarile mari de infrastructura).


AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.

Consiliul Director al AAFBR

20 noiembrie 2013

Click aici pentru varianta PDF