201207.31
Off
0

Sondaj in cadrul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania cu privire la evolutia dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii  

  • Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la 5,25% in cadrul sedintei din 2 august 2012
  • Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13% pana la finalul anului 2012 si 10% pana la finalul anului 2013Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, Banca Nationala a Romaniei ar putea mentine dobanda de politica monetara la nivelul de 5,25% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din 2 august 2012. Aceasta estimare apartine tuturor persoanelor care au raspuns la sondaj. Peste 85% dintre cei care au participat la sondaj considera ca rezervele minime obligatorii vor ramane nemodificate in luna august, atat pentru lei cat si pentru valuta. Restul participantilor estimeaza reduceri ale acestora.Pentru luna decembrie 2012, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseazã dobanda de politica monetara la 5,25%. Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi reduse la 13% pana la finalul anului 2012, numarul participantilor la sondaj care vad o relaxare a politicii monetare pe aceasta cale fiind in crestere fata de sondajul anterior. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi nemodificate pana la finalul anului 2012.

    Anul 2013 ar putea aduce o reducere a dobanzii de politica monetara la 5% si o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei pana la nivelul de 10% in luna decembrie. Rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea ramane la nivelul de 20% si în luna decembrie 2013.

    AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Consiliul Director al AAFBR

31 iulie 2012

Click aici pentru varianta PDF