201407.31
Off
0

Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 3,25% pana la finalul anului. Cu toate acestea, opiniile referitoare la momentul reducerii dobanzii sunt impartite, numai jumatate dintre participanti considerand ca acest lucru se va intampla la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie al BNR din data de 4 august 2014.

Cei mai multi analisti considera ca o reducere a dobanzii ar putea avea loc in urmatoarele luni si ar putea continua in 2015, nivelul prognozat pentru finalul anului 2015 fiind de 3%.

Si in ceea ce priveste rezervele minime obligatorii la lei exista un consens larg cu privire la o diminuare a lor la 10% pana la finalul acestui an si la 8% pana la finalul anului 2015.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la 16% pana la finalul acestui an. Anul 2015 ar putea aduce o scadere a acestora, cele mai multe estimari pentru orizontul decembrie 2015 fiind de 14%.


AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale aproximativ 60 de profesionisti care activeaza in sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital, companii din economia reala.

Consiliul Director al AAFBR

31 iulie 2014

Click aici pentru varianta PDF