201009.29
Off
0

Sondaj in cadrul membrilor Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania cu privire la evolutia dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii

Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, BNR ar putea decide mentinerea dobanzii de politica monetara la 6,25% cu ocazia urmatoarei sedinte a Consiliului de administratie pe probleme de politica monetara din data de 29 septembrie. Mentinerea dobanzii la nivelul de 6,25% a fost estimata de catre toti participantii la sondaj. 85% dintre participanti considera ca rata dobanzii de politica monetara s-ar putea situa la acest nivel si la finalul anului 2010, in timp ce 15% estimeaza o crestere cu pana la 0,5pp.

Rezervele minime obligatorii pentru lei ar putea fi mentinute neschimbate la urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie a BNR din data de 29 septembrie in opinia tuturor participantilor la sondaj, in timp ce rezervele minime obligatorii pentru valuta ar putea fi pastrate neschimbate conform opiniei a 92% dintre participanti. 8% dintre participanti au estimat o reducere a rezervelor minime obligatorii in valuta cu 3pp pana la nivelul de 22%. Pentru finalul anului 2010, 85% dintre participantii la sondaj considera carezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute neschimbate pentru lei. 77% dintre participanti estimeazamentinerea rezervelor minime obligatorii in valuta la acelasi nivel la finele anului, in timp ce 23% dintre participanti estimeaza reducerea acestora pana la 20-22%.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 50 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Consiliul Director al AAFBR

28 septembrie 2010