Începând din acest an, Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) permite înrolarea ca membrii ai asociatiei și a profesioniștilor din domeniul economico-financiar, cetățeni ai Republicii Moldova. Astfel, implicit, colegii nostri din Moldova vor avea acces la portofoliul de cursuri/certificări ale European Federation Association of Financial Analyst Societies (EFFAS) facilitate în România prin parteneriatul cu AAFBR, dar și prin alte programe de educație financiară ale asociatiei.
In ultimii ani, conducerea AAFBR a luat cunoștință de un interes în creștere din partea colegilor din Republica Moldova în ceea ce privește implicarea acestora în programele de educație financiară derulate de asociație. De altfel, după anul 2020, evenimentele și cursurile organizate de AAFBR s-au desfășurat preponderent în format hibrid ceea ce facilitează accesul specialiștilor din Moldova. Astfel, în contextul legăturilor istorice, culturale și lingvistice între România și Republica Moldova, și la nivelul comunității specialiștilor din domeniul economico-financiar interesele de dezvoltare și exprimare profesională s-au coagulat în mod natural de o parte și alta a Prutului.
Într-o astfel de realitate, Consiliul Director al AAFBR a considerat drept o decizie firească promovarea accesului colegilor din Moldova la activitățile asociției noastre, din calitatea de membri ai AAFBR, pentru care sunt invitați să facă de acum înainte demersuri de aderare.
Daniela Ropotă, Președinte AAFBR
“Având în vedere legăturile strânse ale României cu Moldova și faptul ca româna este limba oficială în ambele țări invităm profesioniștii din Moldova să adere atât la Asociația noastră în calitate de membri, cât și la programele noastre de educație financiară. Suntem convinși că această colaborare va genera multiple beneficii pe termen lung în intreaga regiune.” |
Jesús López Zaballos, Președinte EFFAS
„Suntem încântați să sprijinim eforturile AAFBR de a face cursurile și certificările EFFAS accesibile cetățenilor moldoveni prin oferirea de condiții favorabile și reduceri de costuri. Legăturile strânse culturale și lingvistice dintre România și Moldova fac ca această inițiativă să fie deosebit de semnificativă și credem că va avea un impact pozitiv asupra educației financiare în regiune. Interesul tot mai mare pentru educația financiară din Moldova se aliniază perfect cu misiunea EFFAS de a promova dezvoltarea profesională. Apreciem utilizarea de către AAFBR a formatelor hibride de evenimente, permițând participanților moldoveni să se implicea online. Această abordare incluzivă reflectă viziunea noastră de a construi o comunitate de profesioniști în domeniul finanțelor, cu cunoștințe dincolo de frontiere. EFFAS așteaptă cu nerăbdare succesul acestei colaborări și rolul acesteia în promovarea educației financiare și a creșterii profesionale în toată Europa.” |
Consiliul Director al AAFBR
Despre certificarile internationale accesibile membrilor AAFBR din Romania si Republica Moldova
AAFBR în parteneriat cu EFFAS oferă în prezent trei certificari/programe de educatie financiară, respectiv Certified European Financial Analyst (CEFA), Certified ESG Analyst (CESG) si ESG Essentials, cu discounturi semnificative față de prețurile standard la nivel european, în baza puterii de cumparare mai reduse la nivel local. Pe lângă acestea, AAFBR, mai este implicată și în alte programe de interes pentru comunitatea economiștilor specializați în domeniul financiar.
Certificatul European pentru Analist Financiar (En: Certified European Financial Analyst) a fost introdus în 1991 ca un mijloc de a oferi un standard înalt și echilibrat de training pentru profesioniștii în domeniul financiar din Europa. Aceasta diploma este recunoscută de către Autoritatea Financiară (En: Financial Conduct Authority – FCA) din Marea Britanie și de către alte instituții europene, precum CNMV Spania, CMVM Portugalia, MFSA Malta, HCMC Grecia și, nu în ultimul rând, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România și Banca Națională a României (B.N.R.) (conform regulamentului nr. 14/7/2018 privind prestarea de servicii și activități de investiții în numele societăților de servicii de investiții financiare ăi al instituțiilor de credit).
Certified ESG Analyst (CESGA) este o certificare lansată în anul 2014 de către European Federation of Financial Analysts Societies (EFFAS) pentru integrarea factorilor de mediu, social și de guvernanță corporativă (ESG) în analiza și evaluare. CESGA este cunoscută în țările dezvoltate din Europa și câștigă rapid interes în țările din Asia și America.
Programul ESG Essentials este conceput pentru a oferi o înțelegere a conceptelor fundamentale privind tendințele de mediu, social și de guvernanță corporativă (En: Environmental, Social, and Corporate Governance, cunoscut sub acronimul ESG).
Mai multe informații despre aceste programe pot fi găsite pe site-urile AAFBR și EFFAS.
Despre AAFBR
Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) reunește în prezent peste 100 de membri cu un nivel înalt de pregătire și experiență profesională în bănci, societati de administrare a fondurilor de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de servicii de investiții financiare, societăți de asigurări și leasing, companii de consultanță și audit fiscal-contabil, precum și companii multinaționale si antreprenoriale.
AAFBR este membră a Federației Europene a Analiștilor Financiari (The European Federation of Financial Analysts Societies-EFFAS), o federație cu 60 de ani de activitate cu profil financiar din Europa. De asemenea, asociația are un parteneriat cu ACIIA (Association of Certified International Investment Analysts-ACIIA), o organizație cu peste 20 de ani de activitate, formată din 22 de asociații naționale.
Despre EFFAS
EFFAS este o organizație non-profit înființată în 1962. Misiunea sa este de a fi un formator de opinie și un furnizor de educație în domeniul financiar la nivel european.
EFFAS este organizația-umbrelă a 14 societăți naționale locale de profesioniști în investiții din Europa, reprezentând peste 18.000 de analişti financiari, administratori de active, manageri de fonduri de pensii, specialiști în finanțe corporative, manageri de risc și trezorieri și alte profiluri profesionale legate de domeniul investitiilor.